Programmamaker

Programmamaker

Naast het presenteren van programma’s, bedenkt en schrijft Ajouad ook zelf formats. Een goed voorbeeld daarvan is Kaaskop of Mocro? Het idee hiervoor ontstond toen Ajouad zich als Nederlandse Marokkaan realiseerde dat hij aan het worstelen was tussen twee verschillende identiteiten. In het zeer blanke Hilversum voelde hij zich de Marokkaan als hij tijdens de Ramadan steeds moest uitleggen dat je ook geen water mag drinken voor zonsondergang.

In het multiculturele Amsterdam Oost kreeg Ajouad echter vanwege zijn donkerblonde lokken en het feit dat hij op een ‘blanke basisschool’ zat, altijd het stempel ‘kaaskop’. Is hij een Nederlander of toch een Marokkaan? Ajouad neemt de kijker mee terwijl hij zoekt naar een antwoord, en laat onderweg de onzekerheden zien die deze zoektocht met zich meebrengt.

Ook is hij bezig met een nieuw programma, dat de werktitel ‘Ajouad zit vast’ draagt. Ajouad groeide op in Amsterdam, in een wijk waar veel gebeurde. Toen hij in in de krant las over de Top600, wist hij dat daar namen op stonden van jongens met wie hij vroeger op straat had gevoetbald. Het programma zoomt in op deze jongens, en draait om de vraag: zijn we in Nederland wel toegerust op de aanpak van deze jongeren? Ajouad en de top 600 is inmiddels uitgezonden bij NTR op NPO3.