Lezingen

Lezingen

Ajouad schreef een boek over hoe het is om op te groeien tussen twee culturen, vernoemd naar zijn programma Kaaskop of Mocro? Rondom de thema’s die het boek aansnijdt, maar ook over tal van andere thema’s geeft hij regelmatig lezingen. Hij heeft lezingen gegeven aan zeer gevarieerde gezelschappen, van beroepsmilitairen tot top600 jongeren in de gevangenis. Een selectie uit zijn veelzijdige aanbod: 

 

Talenten en ontwikkeling / Kansen creëren en grijpen 
Voor onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties die met jongeren werken, zijn er twee lezingen die Ajouad regelmatig geeft. De eerste, Talenten en ontwikkeling, draait om de vragen: hoe ga ik met mijn eigen talent om? Hoe kan ik mijn talenten ontwikkelen en verbeteren? En hoe help ik getalenteerde jongeren focussen, zodat ze niet worden afgeleid door verleidingen?  

De tweede lezing voor deze doelgroep is genaamd Kansen creëren en grijpen. Talent alleen is niet genoeg, en in deze lezing worden manieren besproken om jongeren te leren om kansen te herkennen en te grijpen. Ajouad kan veel putten uit zijn eigen ervaringen. Hij groeide op in een multiculturele wijk waar veel gebeurde, maar hij prikte daar al op jonge leeftijd doorheen. Hij koos voor zichzelf en zijn carrière, creëerde kansen voor zichzelf en greep deze vervolgens met beide handen aan. 

Met het oog hierop wordt Ajouad ook gevraagd om te spreken als jongeren motivator/coach. Hij richt zich rechtstreeks tot de jongeren en motiveert hen om talent in zichzelf te herkennen, het beste uit zichzelf te halen en hun verleden achter zich te laten. 

 

Diversiteit in de media en het bedrijfsleven / Opgroeien tussen verschillende culturen 
Ajouad heeft veel lezingen gegeven in de bedrijfswereld en iedere keer werd hem weer duidelijk: verschillende culturen hebben verschillende handleidingen. Als men geen verstand heeft van elkaars cultuur, komt dit de bedrijfssfeer niet ten goede en voelen mensen zich niet thuis. Ajouad geeft tijdens deze lezing handvatten om elkaar beter te begrijpen en een werkplek te creëren waar ieder zich gehoord voelt.  

Ook in zijn lezing Opgroeien tussen verschillende culturen gaat Ajouad in op de contrasten die er tussen culturen zijn. Zijn grootste inspiratiebron voor deze lezing is zijn eigen zoektocht voor het programma Kaaskop of Mocro en het boek dat hij daarover schreef. Herkenbaar voor velen, en inspirerend en leerzaam voor hen die niet tussen twee culturen zijn opgegroeid. 

 

Voeding en gezond eten/ Sport en mind  
Ajouad bezocht tientallen fabrieken voor De Keuringsdienst van Waarde en weet daarom veel over het productieproces van eten, maar bijvoorbeeld ook over e-nummers en wat nou echt gezond eten is. Deze kennis zorgde ervoor dat hij zelf op een bepaald punt enkel nog broccoli en cherrytomaatjes at, omdat hij ander eten niet vertrouwde. In deze lezing deelt hij niet enkel de kennis die hij over eten bezit, maar geeft hij ook handvatten over hoe je op een gezonde manier, zonder angst en stress, met deze kennis om kan gaan. Daar hoort op zijn tijd zeker ook een patatje bij! 

Daarnaast is Ajouad tweemaal in korte tijd 17 kilo afgevallen. De eerste keer voor een fotoshoot in Men’s Health, de tweede keer voor het programma Filemon slaat door, waarin Ajouad en Filemon zouden kickboksen tegen elkaar. Beide keren heeft Ajouad op een specifieke manier heel hard getraind met een zeer ervaren kickbokstrainer. Bovenal leerde hij doorzetten en met stress omgaan. Voeg hieraan de voedingskennis toe die hij al bezat, en Ajouad heeft het perfecte recept in handen om in korte tijd flink af te vallen. Dit is dan ook het thema van zijn lezing Sport en Mind.